<- Ryba pieczona w foliiLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaRyba pieczona w glinianym garnku ->

PDF Drukuj

RYBA PIECZONA W FOLII (dorsz karmazyn morszczuk)

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1077 razy.



1 ryba morska (po oczyszczeniu - 60 dag)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka szałwi z bazylią
sól cebulowa
sól selerowa
1 łyżka oleju lub oliwy
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkrajać głowę wraz ze skrzelami i płetwy. Nadkrawając u nasady głowy, ściągnąć skórę w kierunku ogona. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Uzyskaną miazgą natrzeć rybę równomiernie na powierzchni i wewnątrz jamy brzusznej. Następnie natrzeć rozkruszonymi ziołami, oprószyć solą cebulową i selerową. Powierzchnię ryby posmarować równomiernie olejem lub oliwą, owinąć szczelnie folią aluminiową, ułożyć na brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Upieczoną rybę wyłożyć w folii na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż ryby. Powierzchnię ryby posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję) i z surówkami. Do ryby warto podać wybrany zimny sos.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności