<- Karp z wody z masłemLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaKarp, leszcz lub lin w szarym sosie ->

PDF Drukuj

KARP, LESZCZ LUB LIN DUSZONY Z PIECZARKAMI

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 699 razy.



1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)
10 dag cebuli
pieprz
20 dag pieczarek,
1/2 szklanki mleka
sól
3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

Rybę umyć. Lina sparzyć wrzącą wodą, oczyścić z łusek, sprawić, odkrajać głowę razem ze skrzelami, płetwy i ogon. Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, skrajać filety, usuwając w miarę możliwości kręgosłup. Filety pokrajać w poprzek na porcje, posolić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Porcje ryby ułożyć w rondlu, przesypując cebulą i oprószając pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rosołu lub wywaru z warzyw i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. .Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać w kostkę, wsypać do wrzącej wody, zagotować i od razu odcedzić, osolić. Odcedzone pieczarki dodać do duszącej się ryby, podlewając gorącym mlekiem. Dusić pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Obłożyć ziemniakami pure (1-11/2 łyżki na porcję). Podawać z dodatkiem fasolki szparagowej lub zielonego groszku.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności