Sos
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi z 1 łyżką wody
1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody
2 łyżki octu (8 proc.)
1/2 łyżeczki czerwonego słodkiego wina lub
1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli
szczypta glutasoli (dowolnie)
1. Ogórek, marchew, rzodkiewkę i szynkę pokrajać w paseczki o długości 3 cm.
2. Jarzyny posolić, odstawić na 30 min.
3. Jarzyny wypłukać z soli, posypać cukrem, odstawić na 30 min.
4. Składniki sosu wymieszać.
5. Osączyć jarzyny, wyłożyć na czystą ściereczkę, osuszyć.
6. Ułożyć razem z szynką w salaterce, polać sosem.
7. Podawać natychmiast.
Proporcje dla 4 osób