<- Sałatka TabuleLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka tropikalna ->

PDF Drukuj

Sałatka tokijska

Dodano: 2010-01-01 17:31:10
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 789 razy.



Kuchnia japońska
1 świeży, obrany ogórek
1 średnie oskrobane marchewki
8 białe rzodkiewki (biały sopel) lub 1 obrana średnia, czarna rzodkiew
6-10 dkg szynki .
2 łyżeczki sali
1 łyżeczka cukru

Sos
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi z 1 łyżką wody
1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody
2 łyżki octu (8 proc.)
1/2 łyżeczki czerwonego słodkiego wina lub
1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli
szczypta glutasoli (dowolnie)

1. Ogórek, marchew, rzodkiewkę i szynkę pokrajać w paseczki o długości 3 cm.
2. Jarzyny posolić, odstawić na 30 min.
3. Jarzyny wypłukać z soli, posypać cukrem, odstawić na 30 min.
4. Składniki sosu wymieszać.
5. Osączyć jarzyny, wyłożyć na czystą ściereczkę, osuszyć.
6. Ułożyć razem z szynką w salaterce, polać sosem.
7. Podawać natychmiast.
Proporcje dla 4 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności