<- Sałatka ananasowo-selerowaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka bałtycka ->

PDF Drukuj

Sałatka andyjska

Dodano: 2010-01-01 17:31:10
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 718 razy.



Kuchnia wenezuelska
1/2 kg szpinaku
1 obrana średnia cebula, pokrajana w plasterki
2 jaja na twardo posiekane
2 gruszki (w przepisie oryginalnym gruszki awokado)
sok z cytryny lub 2 łyżki octu (6 proc.) i 4 łyżki i wody
1/2 łyżeczki cukru

1. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać kilka razy w dużej ilości wody, dokładnie osączyć i osuszyć w czystej ściereczce.
2. Dokładnie rozdrobnić, ułożyć w salaterce.
3. Cebulę rozdzielić na pierścionki; dodać do szpinaku.
4. Obrać gruszki, usunąć gniazdka nasienne, pokrajać w plasterki.
5. Gruszki, jaja włożyć do salaterki, wszystko lekko wymieszać.
6. Do małego słoika (twist) wlać oliwę, dodać czosnek, sok lub ocet z wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem, mocno wstrząsać.
7. Sosem tym polać sałatkę, lekko wymieszać.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności