Kuchnia indyjska
1/4 kg śliwek
1/4 kg obranych jabłek
1/4 kg obranych gruszek
10 dkg czerwonych czereśni
10 dkg białych czereśni
10 dkg winogron
3 łyżki soku z cytryny lub rabarbaru
2 łyżki cukru
1/4 - 1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka garam masala
Z jabłek i gruszek usunąć gniazdka nasienne, ze śliwek, czereśni i winogron pestki. Jabłka i gruszki pokrajać w grubą kostkę, śliwki przepołowić. Owoce posiekać, lekko wymieszać. Włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny lub rabarbaru, dokładnie wymieszać. Cukrem z przyprawami posypać owoce, lekko wymieszać. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem jeszcze raz lekko wymieszać. Sałatkę dobrze ochłodzoną podawać do potraw indyjskich i pakistańskich. Sałatkę można przyrządzić z innych sezonowych owoców.
Proporcje dla 4-6 osób