<- Sos z dzikiej różyLista potraw z grupy: SosySos z grzybów świeżych ->

PDF Drukuj

Sos z grzybów suszonych

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 662 razy.



3 dkg grzybów suszonych
20 dkg śmietany
2 dkg cebuli sól
4 dkg masła
pieprz
4 dkg mąki

Grzyby umyć, opłukać, ugotować pod przykryciem, odcedzić, posiekać. Stopić masło, dodać pokrajaną cebulę, lekko zrumienić z masłem, dodać mąkę lekko zrumienioną w piekarniku. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, mieszając zagotować. Do sosu dodać sól i pieprz do smaku, chwilę podgotować, przetrzeć; przed wydaniem wymieszać z grzybami. Podawać do sztuki mięsa, zrazów nelsońskich, ryby saut, do potraw jarskich, zwłaszcza z kasz i ziemniaków.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności