<- Sos á la Maitre d?HotelLista potraw z grupy: SosySOS BALATOŃSKI ->

PDF Drukuj

Sos bagna caôda

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1113 razy.



Kuchnia włoska
8 solonych sardeli (anchois)
30 g masła
8 ząbków czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek

Sardele oczyÅ›cić, odfiletować i moczyć 30 minut w zimnej wodzie. MasÅ‚o podgrzać na maÅ‚ym ogniu w rondlu z wypalanej gliny. Dodać do masÅ‚a posiekany czosnek, a gdy siÄ™ lekko zrumieni, wÅ‚ożyć do rondla pokrojone na drobne kawaÅ‚ki sardele. Smażyć na maÅ‚ym ogniu przez 5 minut, rozgniatajÄ…c je delikatnie widelcem. NastÄ™pnie wlać do rondla oliwÄ™ i gotować jeszcze 5 minut, aż potrawa uzyska konsystencjÄ™ sosu. Podawać na stół na podgrzewaczu, żeby nie dopuÅ›cić do ostudzenia. W gorÄ…cym sosie bagna caôda macza siÄ™ różne surowe warzywa pokrojone na paski, na przykÅ‚ad seler naciowy, paprykÄ™, marchew, wÅ‚oskÄ… kapustÄ™, cykoriÄ™, kalafior itp.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności