<- Sos la Maitre d?HotelLista potraw z grupy: SosySOS BALATOŃSKI ->

PDF Drukuj

Sos bagna cada

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 613 razy.



Kuchnia włoska
8 solonych sardeli (anchois)
30 g masła
8 ząbków czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek

Sardele oczyścić, odfiletować i moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Masło podgrzać na małym ogniu w rondlu z wypalanej gliny. Dodać do masła posiekany czosnek, a gdy się lekko zrumieni, włożyć do rondla pokrojone na drobne kawałki sardele. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut, rozgniatając je delikatnie widelcem. Następnie wlać do rondla oliwę i gotować jeszcze 5 minut, aż potrawa uzyska konsystencję sosu. Podawać na stół na podgrzewaczu, żeby nie dopuścić do ostudzenia. W gorącym sosie bagna cada macza się różne surowe warzywa pokrojone na paski, na przykład seler naciowy, paprykę, marchew, włoską kapustę, cykorię, kalafior itp.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności