<- KRUCHY PLACEK Z KRUSZONKĄLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruchy placek ze śliwkami ->

PDF Drukuj

Kruchy placek z rabarbarem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7062 razy.


40 dag (2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
2 żółtka,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,
50 dag rabarbaru,
5 dag (3 łyżki) cukru,
2-3 łyżki tartej bułki,
szczypta soli,
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder śmietanę, szczyptę soli. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce. 3/4 ciasta rozwałkować wyłożyć na blachę, podpiec w gorącym piekarniku do lekkiego zrumienienia (10-20 min). Rabarbar umyć, drobno pokroić, rozgotować z łyżką wody, gotować do momentu odparowania wody, posłodzić do smaku. Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, posmarować rabarbarem i znów posypać tartą bułką. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek, pokrajać na paski i ułożyć w kratkę na cieście. Piec 20-30 min w gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
bardzo kwasny ten placek
Nadesłał(a): 2006-05-19 13:05:59

przecież pisze "posłodzić do smaku" :P
Nadesłał(a): g <g@wp.pl> 2006-09-08 14:09:09


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności