<- Sos rosyjskiLista potraw z grupy: SosySos sa-teh ->

PDF Drukuj

Sos rybny

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1115 razy.



Kuchnia włoska
300 g drobnych rybek (narybek sardeli)
40 g sosu pomidorowego
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżki wazowej rosołu rybnego
1 bulwa cienko pokrojonego pora
1 łyżka drobno pokrojonej bazylii
1 wymoczony filet anchois
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

W rondlu z oliwą podsmażyć przez 2 minuty por, a gdy będzie szklisty, podlać go winem. Kiedy wino wyparuje, do rondla dodać sos pomidorowy, wlać ciepły rosół rybny i gotować bez przykrycia 15 minut. Następnie do rondla dodać rybki, rozdrobniony filet anchois, bazylię i sól. Po upływie mniej więcej 2 minut potrawę zdjąć z ognia, popieprzyć i podawać z grzankami na głębokich talerzach.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności