<- Sos rybnyLista potraw z grupy: SosySos sardelowy ->

PDF Drukuj

Sos sa-teh

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1639 razy.



Czas przygotow. 40 min.
100 g orzeszkow ziemnych,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
3 suszone papryczki chilli,
100 g masla orzechowego lub 2 lyzki margaryny,
2 lyzki zmielonych orzechow ziemnych,
1 kawalek cynamonu,
3 listki laurowe,
2 lyzki sosu sojowego,
4 lyzki cukru,
3 lyzki soku z cytryny,
3 lyzki oleju.

1. Orzeszki ziemne wyluskac, oplukac, posiekac. Papryczki chilli namoczyc w
cieplej wodzie przez 5 min., usunac nasionka i pokroic na male kawalki.
Czosnek i cebule obrac i posiekac.
2. Orzeszki, czosnek, cebule i chilli zmiksowac lub utrzec w mozdzierzu.
3. Na patelni rozgrzac olej, wlozyc zmiksowana mase, smazyc 2 min., dodac sos
sojowy, cukier, skorke i sok z cytryny. Wlac pol szklanki wody i gotowac na
malym ogniu 5 min. Dodac maslo orzechowe, kawalek cynamonu i listki laurowe,
gotowac na malym ogniu do zgestnienia.
4. Sos Sa-teh mozna przechowywac w lodowce ok. 2 tygodni. Przed podaniem usunac
cynamon i listki laurowe.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności