Kuchnia węgierska
podroby z 2 kurczaków
1 łyżka mąki
1 kieliszek czerwonego wina
40 g masła
szczypta startej skórki z cytryny lub 1 łyżeczka soku cytrynowego
3-4 grzyby
1 filiżanka kwaśnej śmietany
1/2 cebuli sól
1 liść laurowy
Podroby z kurczaków oczyścić, posolić i ugotować na miękko w wodzie z dodatkiem czerwonego wina, startą skórką z cytryny, cebulą i liściem laurowym. Przyrządzić złotą zasmażkę i rozprowadzić ją odcedzonym rosołem z podrobów. Mięso oddzielić od kości i razem z ugotowanym żołądkiem, surową wątróbką i obranymi, umytymi grzybami drobno posiekać, dodać do sosu i gotować ok. 10 min. Przed podaniem wymieszać sos z kwaśną śmietaną. Sos podaje się do gotowanego i pieczonego drobiu.