10 dag szpinaku
5 dag szczawiu
2 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego,
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
sól
1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
Szpinak i szczaw przebrać, liście oczyścić z szypułek, umyć, osączyć, włożyć do wrzącej osolonej wody (1/2 szklanki); ugotować w odkrytym rondelku do miękkości, odcedzić. Śmietankę wymieszać ze sproszkowanym mlekiem instant, a następnie zmiksować z ugotowanymi warzywami i listkami pietruszki i z koperkiem. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty, dodać nieco wywaru. Przyprawić solą i sokiem cytrynowym. Amatorzy mogą dodatkowo przyprawić sos roztartym czosnkiem. Podawać na gorąco jako dodatek do jajek gotowanych w koszulkach.