<- SOS SZODONOWYLista potraw z grupy: SosySOS SZPINAKOWO-SZCZAWIOWY ->

PDF Drukuj

Sos szodonowy sabayon

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1627 razy.


Czas przygotow. 30 min.
6 zoltek,
200 g cukru,
500 ml bialego wytrawnego wina.

1. Przygotowac kapiel wodna; w wiekszym garnku zagotowac wode. Do wrzatku wstawic mniejszy garnek. Wlac do niego zoltka, wsypac cukier i ubijac, az powstanie biala, jednolita masa.
2. Powoli wlewac wino nie przerywajac ubijania. Po 10-15 min powstanie piana.
Po zgestnieniu utworzy sie sos, ktory mozna podawac na cieplo i na zimno.
Jesli sos ma byc podany na zimno, nalezy wyjac go z kapieli i ubijac jeszcze
5 min, a nastepnie ochlodzic.
- Sos szodonowy mozna przyrzadzic rowniez z bialego wina polwytrawnego i slodkiego (sauternes, tokaj) oraz z szampana, marsali lub xeresu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności