<- Sambal udang kering - sos z suszonych krewetekLista potraw z grupy: SosySkandynawski sos z kawiorem ->

PDF Drukuj

Sas rabarbarowy

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 633 razy.



Kuchnia indyjska
1 kg rabarbaru
1/4 kg cukru
4 szklanki octu (6%)
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki imbiru
2 łyżki mielonej gorczycy lub 3 łyżki musztardy
1 łyżka roztartego czosnku
1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
6 dag drobno posiekanych migdałów (dowolnie)
Obrać górną część łodygi rabarbaru, przetrzeć ściereczką nasączoną octem, pokrajać w 4 cm kawałki. Cukier rozpuścić w occie, dodać rabarbar, gotować na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Dodać chilli, imbir, gorczycę; czosnek, gałkę i migdały, dusić przez 20 min., w razie potrzeby dodać trochę octu. Przełożyć do czystych, wygotowanych, gorących słoików, szczelnie zakręcić. Używać po czterech tygodniach. Podawać do zimnych mięs lub do potraw indyjskich i pakistańskich:
Po pasteryzacji można przechowywać przez rok.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności