<- Sambal chilli padi ketchup - czarny sos z chilliLista potraw z grupy: SosySas rabarbarowy ->

PDF Drukuj

Sambal udang kering - sos z suszonych krewetek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1468 razy.


Czas przygotow. 40 min.
200 g suszonych krewetek,
4-6 swiezych czerwonych papryczek chilli,
8 szalotek,
2 lyzki oleju,
2-4 lyzeczek soku cytrynowego,
sol.

1. Krewetki namoczyc w cieplej wodzie. Po 10 min. odcedzic i usunac skorupki.
Utrzec w mozdzierzu na paste i smazyc na suchej patelni 5 min., czesto mieszajac.
2. Papryczki i szalotki drobno pokroic. Utrzec w mozdzierzu na gladka paste,
smazyc na rozgrzanym oleju 2-3 min. Dodac krewetki, zmniejszyc ogien i smazyc, az sie przyrumienia (ok. 15 min.). Dodac sol oraz sok cytrynowy i wymieszac. Ostudzic.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności