<- ChoucrouteLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaCHRUPIĄCA WIEPRZOWINA W SOSIE ->

PDF Drukuj

Chrupiąca szynka z prosięcia

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 675 razy.



Kuchnia węgierska
1 szynka z prosięcia
sól
50 g boczku wędzonego
50 g tłuszczu
majeranek
1 szklanka piwa

Szynkę umyć, obsuszyć, dobrze natrzeć solą i majerankiem, odstawić co najmniej na godzinę. Na brytfance rozpuścić tłuszcz, włożyć do niej szynkę skórą do góry, posmarować tłuszczem i piec tak długo w piekarniku, aż będzie chrupiąca. Boczek wciąż maczać w piwie i smarować nim grubą skórę szynki, która dzięki temu stanie się lśniąca i chrupiąca. Szynka w żadnym wypadku nie może być solona, ewentualnie dopiero tuż przed podaniem jej na stół.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności