Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3043 razy.
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
1 kg niezbyt kwasnej kiszonej kapusty,
1 mala golonka,
250 g surowego boczku,
250 g surowego schabu,
3 wiejskie wedzone, mocno naczosnkowane kielbaski,
1 cebula,
1 marchew,
350 ml bulionu,
150 ml bialego wytrawnego wina,
20 ml wisniowki,
1 bouquet garni,
10 pokruszonych ziaren jalowca,
kilka lisci laurowych,
2 lyzki smalcu wieprzowego lub gesiego,
sol, pieprz.
1. Cebule obrac i drobno posiekac. Marchew obrac i umyc.
2. W duzym rondlu rozgrzac smalec i zazlocic na nim cebule. Dodac lekko odcisnieta kapuste. Zalac winem i bulionem, dodac marchew, lisc laurowy, pokruszone ziarna jalowca i bouquet garni. Doprawic sola i pieprzem, przykryc i
gotowac na wolnym ogniu 3 godz.
3. Po 30 min gotowania do kapusty dodac oczyszczona golonke. Przykryc i gotowac
dalej. Po uplywie kolejnej godziny dodac boczek, a po nastepnych 30 min
schab.
4. Na 30 min przed koncem gotowania wlac wisniowke, a w kwadrans pozniej dodac
kielbaski.
5. Tuz przed podaniem, miesa wyjac z kapusty. Usunac bouquet garni, marchew i
liscie laurowe. Boczwk i schab pokroic w plastry.
6. Gotowana kapuste przelozyc na polmisek Umiescic w niej golonke, schab, boczek i kielbaski. Podawac z mlodymi kartoflami z wody.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach