<- Makowiec na półkruchym spodzieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMakówka ->

PDF Drukuj

Makowy placek z białek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3989 razy.


20 dag (1 szklanka) mąki,
25 dag margaryny,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
1 szklanka białek,
1 szklanka maku,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
skórka z cytryny,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę podgrzać do rozpuszczenia i przestudzić. Wymieszać mak (suchy), cukier i mąkę. Dodać rozpuszczoną margarynę i dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając. Wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 50 min. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności