<- Makowiec cytrynowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMakowy placek z białek ->

PDF Drukuj

Makowiec na półkruchym spodzie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5654 razy.


ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,
1 jajo,
1 żółtko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
13 dag margaryny,
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka;

masa:
2 szklanki maku,
1 szklanka wody,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
25 dag margaryny,
bakalie

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem, jajami i margaryną. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min). Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Piec 20-25 min w gorącym piekarniku.
Przygotować masę makową: Mak sparzyć odcedzić i przekręcić przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Z wody i cukru przygotować syrop. Połączyć go z makiem i gotować około 10 min, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać margarynę i bakalie. Masę krótko podsmażyć i wyłożyć na upieczone ciasto.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności