<- Makowiec bez ciastaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMakowiec na półkruchym spodzie ->

PDF Drukuj

Makowiec cytrynowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4084 razy.


CIASTO:
30 dag mąki,
30 dag cukru,
18 dag masła lub margaryny,
6 jaj,
skórka i sok z jednej cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

MASA:
30 dag maku,
3 jaja,
szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy,
olejek migdałowy,

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.
Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności