Kuchnia z szybkowaru
40 dag żeberek wieprzowych
1 średnia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku
Źeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyjąć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też wyjąć, a do szybkowaru wsypać mąkę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na liście, przygotować jak na gołąbki. Każdy liść pozbawić grubego nerwu (wyciąć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać solą i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawinąć w 2 liście kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.