Kuchnia z szybkowaru
40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Źeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę i też zrumienić. Warzywa oczyścić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażką zrobioną z mąki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.