Kuchnia z szybkowaru
40 dag żeberek wieprzowych
80 dag brukwi
2 cebule
3 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
sól
cukier i majeranek do smaku
Źeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też lekko zrumienić, wszystko wyjąć, a do szybkowaru wsypać mąkę i wymieszać. Gdy mąka się lekko Zrumieni, wlać 2 szklanki wody zagotować i włożyć do niej oczyszczoną i pokrojoną w kostkę brukiew (kostka o boku cm) oraz żeberka z cebulą. Chwilę gotować bez przykrycia. Posolić, lekko pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i cukrem, wsypać majeranek.