<- Wieprzowina na ostroLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowina saute z trojbarwna surowka ->

PDF Drukuj

WIEPRZOWINA PIECZONA PO KANTOŃSKU

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 767 razy.



Kuchnia chińska
1 1/2 kg schabu (karkówki)
1/2 szklanki miodu
2 łyżki oleju sezamowego lub sojowego
Marynata:
1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 roztarte ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka pasty sezamowej (dowolnie)
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon
4 płaskie łyżki cukru

Mięso (bez kości) pokrajać w paski o wymiarach 3 x 3 x około 20 cm. Składniki marynaty ubić widelcem w misce, włożyć mięso. Wymieszać ręką, wstawić do lodówki na noc. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Wrzącą wodę wlać do tacy w piekarniku (woda nie może sięgać do rusztu leżącego na tacy). Mięso ułożyć na ruszcie w odstępach 5-6 cm. Piec 40 min. Mięso z rusztem i tacą wyjąć. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 C. Zlać wodę zostawiając 6 łyżek, mięso posmarować miodem następnie polać olejem, piec dalsze 10 min lub na ciemnozłoty kolor. Pieczeń pokroić w plasterki o grubości 1 cm, polać sosem z tacy.
Proporcje: dla 6-8 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem warzyw lub na 12-16 porcji na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawy


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności