<- Wieprzowina na ostroLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowina saute z trojbarwna surowka ->

PDF Drukuj

WIEPRZOWINA PIECZONA PO KANTOŃSKU

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1212 razy.



Kuchnia chińska
1 1/2 kg schabu (karkówki)
1/2 szklanki miodu
2 łyżki oleju sezamowego lub sojowego
Marynata:
1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 roztarte zÄ…bki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka pasty sezamowej (dowolnie)
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon
4 płaskie łyżki cukru

MiÄ™so (bez koÅ›ci) pokrajać w paski o wymiarach 3 x 3 x okoÅ‚o 20 cm. SkÅ‚adniki marynaty ubić widelcem w misce, wÅ‚ożyć miÄ™so. Wymieszać rÄ™kÄ…, wstawić do lodówki na noc. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. WrzÄ…cÄ… wodÄ™ wlać do tacy w piekarniku (woda nie może siÄ™gać do rusztu leżącego na tacy). MiÄ™so uÅ‚ożyć na ruszcie w odstÄ™pach 5-6 cm. Piec 40 min. MiÄ™so z rusztem i tacÄ… wyjąć. TemperaturÄ™ w piekarniku zwiÄ™kszyć do 220 °C. Zlać wodÄ™ zostawiajÄ…c 6 Å‚yżek, miÄ™so posmarować miodem nastÄ™pnie polać olejem, piec dalsze 10 min lub na ciemnozÅ‚oty kolor. PieczeÅ„ pokroić w plasterki o gruboÅ›ci 1 cm, polać sosem z tacy.
Proporcje: dla 6-8 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem warzyw lub na 12-16 porcji na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawy


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności