Kuchnia chińska
1 kg schabu (karkówki)
1 puszka owocu Iiczi (około 2 szklanek)
1 lekko roztrzepane jajo
4 szklanki i 2 łyżki oleju
mąka ziemniaczana do obtoczenia
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki czystej wódki lub wytrawnego białego wina
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
łyżki sosu sojowego
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
1/4 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon
1/2 łyżeczki soli
Sos z liczi:
3/4 szklanki soku z kompotu liczi
1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety"
2 łyżki keczupu
3 łyżki octu (5%)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Mięso pokrajać w kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 /2 cm. Każdy kawałek naciąć z jednej strony w kratkę o szerokości 1 cm. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso, dokładnie wymieszać ręką, odstawić na 30 min w temperaturze pokojowej. Owoce liczi osączyć, przeciąć na pół, sok wymieszać z pozostałymi składnikami sosu z liczi. Mięso przełożyć do sita, osączyć. Roztrzepać jajo w misce, przełożyć do niej mięso, wymieszać. Obtoczyć wieprzowinę w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, odłożyć na talerz. Garnek lub rondel postawić na dużym ogniu, wlać 4 szklanki oleju, po 5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor przełożyć do cedzaka. Smażyć drugą połowę. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z oleju, olej mocno rozgrzać, wsypać przesmażone mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Łyżkę oleju wlać na gorącą patelnię, dodać czosnek, smażyć do zrumienienia, czosnek wybrać. Wlać alkohol i zamieszany sos, mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać liczi, mieszając zagotować, spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Dodać usmażone kawałki mięsa, wymieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - z ryżem i zupą