<- Boczek pieczonyLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaBoczek pieczony w folii ->

PDF Drukuj

BOCZEK PIECZONY

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1547 razy.



Kuchnia chińska
1 kg surowego boczku ze skórą
1 i 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
3 i 1/2 łyżeczki soli
1-2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżki sosu sojowego

Skórę naciąć w kratkę w odstępach 2 1/2 cm. Czosnek rozetrzeć z solą i imbirem, natrzeć mięso. Odstawię na 2 godz., a jeszcze lepiej na noc. Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, włożyć boczek i gotować przez 5 min, wyjąć, odcedzić, osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200 �C. Ruszt piekarnika posmarować olejem, mięso ułożyć na ruszcie skórą do dołu, piec 35-45 min, zmniejszyć temperaturę do 180 �C. Mięso wyjąć, obrócić, posmarować miodem połączonym z sosem sojowym, wstawić do piekarnika i piec 45 min. Skórka musi być chrupiąca i ładnie zrumieniona. Pokrajać w kawałki "na ząbek". Podawać z sosem sojowym.
Proporcje: dla 6 osób - z ryżem lub bułką na parze, z potrawą z warzyw i zupą


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności