<- Wieprzowe curry ze sliwkamiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowe tokny z Nyiregyhaza ->

PDF Drukuj

WIEPRZOWE PALUSZKI Z OSTRYM SOSEM

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 838 razy.



Kuchnia chińska
75 dag chudej wieprzowiny pokrajanej w kawałki długości i grubości palca
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
Ciasto:
1 jajo
5 łyżek mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sos:
1 1/2 łyżki oleju
1 1/2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 łyżeczki roztartego czosnku
2 łyżeczki posiekanej ostrej papryki lub łyżeczka chilli
1 1/2 łyżki posiekanego świeżego imbiru lub 1 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
5 łyżek rosołu lub wywaru l
2 łyżki octu (5%)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przybranie:
rzodkiewka, plasterki cytryny lub listki sałaty (dowolnie)

Składniki marynaty połączyć, wymieszać z mięsem, odstawić na 30 min. Jajka roztrzepać, ubijając stopniowo dodawać mąki, wymieszać na jednolite ciasto. 1 1/2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, wsypać cebulę, czosnek i imbir, mieszając smażyć 30 sek, dodać pozostałe składniki sosu, zamieszać, zagotować, zestawić z ognia, trzymać w cieple lub w garnku z gorącą wodą. Olej rozgrzać na średnim ogniu. Mięso wymieszać z ciastem, połowę paluszków kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć 3 minuty. Wybrać łyżką cedzakową, smażyć drugą połowę. Sitkiem metalowym usunąć zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzać, wsypać mięso, smażyć 2 min, wybrać, osączyć. Przed podaniem polać gorącym sosem lub ułożyć na półmisku, przybrać. Sos podawać oddzielnie. Proporcje: dla 4-6 osób - z ryżem


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności