<- SMAŹONA WIEPRZOWINA Z SOSEM OCTOWYMLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSMAŹONE KULKI MIĘSNE ->

PDF Drukuj

SMAŹONA WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1152 razy.



Kuchnia chińska
25 dag schabu lub łopatki bez kości
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku pokrajanego w plasterki
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
Marynata:
łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego
2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1/2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
Warzywa:
3 szklanki wybranych warzyw
sałata pokrajana w 5 cm paski
szpinak pokrajany w 5 cm paski
cukinia lub świeży ogórek przecięty wzdłuż na pół i pokrajany w 1/2 cm ukośne paski
pieczarki pokrajane w 1/2 cm plasterki
mała marchew pokrajana w słupki grubości zapałki, obgotowana
1 cebula pokrajana w piórka
mały por (biała część) pokrajany w paski
3 łyżki oleju
1 roztarty ząbek czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/4 - 1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub ostrej papryki (dowolnie)
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody

Mięso pokrajać w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/4 cm, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty, wlać łyżkę oleju, wymieszać, odstawić na 30 min. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą. Większą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 3 łyżki oleju, mocno podgrzać, dodać czosnek i cebulę, mieszając smażyć 20 sekund. Posolić (3/4 łyżeczki), wsypać wybrane jedno lub mieszankę warzyw, posypać chilli, mieszając przez podrzucanie smażyć do miękkości około 2 minut, przełożyć do cedzaka, odstawić. Patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać czosnek, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia około 20 sek. Plasterki mięsa kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć minutę, trzymając na dużym ogniu, szybko mieszać aż mięso straci różowy kolor. Wlać alkohol, dodać przesmażone warzywa, mieszając smażyć aż alkohol wyparuje. Zamieszać mąkę z wodą, wlać do patelni z mięsem i warzywami, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem i zupą



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności