<- SŁODKO-KWAŚNE ŹEBERKALista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSMAŹONA WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI ->

PDF Drukuj

SMAŹONA WIEPRZOWINA Z SOSEM OCTOWYM

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 638 razy.



Kuchnia chińska
1/2 kg łopatki wieprzowej (bez kości)
4 szklanki oleju
1 łyżka oleju
3 łyżki pszennej mąki
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1 jajo
Sos octowy:
3 łyżki winnego lub owocowego octu (8%)
3 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki wywaru I lub 2 łyżki wody
2 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety"
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki sosu wymieszać, odstawić. Mięso pokrajać w kostkę o boku 3 cm, starannie wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na 30 min. Kostki mięsa obtoczyć w mące. 4 szklanki oleju wlać do rondelka lub garnka, rozgrzać na dużym ogniu po 4-5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa włożyć w gorący olej, zamieszać aby rozdzielić kostki smażyć na jasnozłoty kolor, wybrać i przełożyć do cedzaka. Smażyć pozostałe mięso. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzać (około 3 min), sprawdzić temperaturę, włożyć mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać, osączyć. Patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju, włożyć czosnek, mieszając smażyć 15 sek, zamieszać sos, wlać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia. Wlać olej sezamowy, zamieszać, dodać mięso, starannie wymieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawę podawać na gorąco. Proporcje: dla 3-4 osób - z ryżem i warzywami


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności