Kuchnia chińska
1/2 kg żeberek wieprzowych
2 - 3 szklanki oleju
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1/4 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
Sos przyprawowy:
1/2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
3 łyżki cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 6 cm kawałki. Składniki marynaty połączyć, polać żeberka, wymieszać, odstawić na 1-2 godz. Składniki sosu przyprawowego wymieszać, odstawić. Patelnię podgrzać, wlać olej, mocno rozgrzać, kłaść żeberka pojedynczo, smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie i rumiane, przełożyć na cedzak, osączyć z oleju. Olej zlać z patelni, zostawiając 1-2 łyżki tłuszczu, mocno rozgrzać, wlać zamieszany sos przyprawowy, podgrzewać ciągle mieszając aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Włożyć usmażone żeberka, wymieszać, trzymać na średnim ogniu 30 sek. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje: dla 3-4 osób - jako danie główne, z potrawą z warzyw