<- Jaskółcze gniazdaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKarczek na polostro :)) ->

PDF Drukuj

JEŹYKI

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 704 razy.



Kuchnia chińska
1 szklanka krótkiego ryżu
1/2 kg zmielonej chudej wieprzowiny
10 dag słoniny pokrajanej w bardzo małą kostkę
2 małe cebule bardzo drobno posiekane
Przyprawy:
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 jajo
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu

Ryż dokładnie wypłukać, zalać czystą, zimną wodą, odstawić na 3 godz. Starannie osączyć, ułożyć cienką warstwą na tacy lub dużym talerzu. Mięso włożyć do miski, wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać sos sojowy, wyrabiać ręką przez minutę, dodać pozostałe składniki, wyrabiać minutę. Włożyć słoninę i cebulę, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godz. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, dokładnie obtoczyć w ryżu, kłaść w odstępach 2 cm na żaroodporny talerz lub tacę wysmarowaną olejem. Gotować na parze 30 min na dużym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym.
Proporcje: dla 4 osób -z warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności