... kilogram chudszego karczku kroimy w plastry grubosci ok. 2 cm,
delikatnie rozbijamy przez folie i nacieramy kolejno sola, pieprzem czarnym,
swiezo zsiekanym drobniutko czosnkiem i dosc obficie chilli. odstawiamy na
ok. 30 min. w chlodzie na boczek :). nastepnie traktujemy plaska blaszke
oliwa i ukladamy miesko, ktore juz w tym miejscu posypujemy mieszanka
suszonej (lub prazonej) cebuli, marchewki i pora. jesli akurat nie mamy
takowej mieszanki na podoredziu polecam gotowa zupke cebulowa Knorra w tytce
:)- uwaga!!!, tutaj miesa nie solimy. dalej rozsypujemy po delikatesie spora
dawke parmezanu i koncowo traktujemy kazda z porcji z wierzcha dwoma lyzkami
18 % smietany. calosc wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok
35 min. podajemy z jasnym pieczywem i lampka polwytrawnego, czerwonego wina.
(jako dodatek osobiscie preferuje salatke z selera w zalewie jogurtowej).
Smacznego !