<- Karczek na polostro :))Lista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKarmonadle czyli kotlety wieprzowe ->

PDF Drukuj

karkówka zapiekana z ziemniakami

Dodano: 2005-01-19 16:06:14
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 24417 razy.


8 dużych ziemniaków
80 dog karkówki
2-3 średnie cebule
30 dkg zółtego sera
1/2 słoika majonezu
1 szklanka mleka
sól, pieprz ,olej

Ziemniaki obrać, pokroić na centymetrowe plastry, osolić, ulożyć na posmarowaną olejem blaszkę. Mięso podzielić na porcje i rozbić, opuszyć solą i pieprzem, ulożyć na ziemniakach. Warto mięso ukladać z naddatkiem przy brzegach blaszki,wówczas mimo, że skurczy się w trakcie zapiekania calość ziemniaków pozostanie przykryta. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięso. Całość przykryć starkowanym lub pokrojonym w plastry serem i zalać majonezem zmieszanym dokładnie z mlekiem. Blaszkę nakryć folią aluminiową i piec 1,5 do 2 godzin w temp ok 200st. Po około godzinie pieczenia folię zdjąć aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Smacznego:)

Nadesłał: Ewa <e.z@poczta.fm>
witam przepis jest po prostu extra, nic tylko palce lizać i polecać .... więc polecam wszystkim :):)
Nadesłał(a): Beata Kaczmarek <b.kaczmarek@poczta.onet.pl> 2006-08-18 00:08:02

Stanąłem dziś przed arcytrudnym zadaniem: przygotowaniem obiadu :-). Tak, tak dla mnie to niezwykłe wyzwanie, zważywszy na fakt, że robię to statystycznie raz na … 6 lat :-). Dodatkowym utrudnieniem był fakt, że musiałem bazować tylko na tym co miałem w domu. Założyłem, że zrealizuję przepis na karkówkę, który jako pierwszy znajdę w internecie (właśnie na ten padło). I jaki rezultat? Rewelacja – wprowadziłem moich domowników w osłupienie, gdy przyszli w porze obiadowej. Wszystkim bardzo smakowało. Musiałem dokonać jednak kilku modyfikacji (bazowałem tylko na tym, co miałem w domu): Wszystko zrobiłem w naczyniu żaroodpornym bez folii aluminiowej, zamiast mleka użyłem mleka skondensowanego niesłodzonego a zamiast sera – serek topiony :-) Piekłem przez 2h w temp. 200st.C. POLECAM TEN PRZEPIS SZCZEGÓŁNIE POCZATKUJĄCYM ADEPTOM SZTUKI KULINARNEJ.
Nadesłał(a): Krzysztof, Poznań 2006-10-02 16:10:37

to przypomina mi potrawę z kucni arabskiej .. my w pracy nazywaliśmy ją Kebap uberbacken i dodawaliś,my tam jeszcze pgrube plastry pomidorów.. bajka ale tucząca bajka ;>
Nadesłał(a): snoVika <snowika@gmail.com> 2007-09-22 15:09:43

sprawdzę:))))))))))) i napisze jak wyszło
Nadesłał(a): Iwona <kerina@o2.pl> 2007-11-20 20:11:30

Zrobiłam dziś na obiad :) Super jedzonko :) Siostra i narzeczony bardzooo zadowoleni!
Nadesłał(a): Weronika 2008-08-15 18:08:20

To jest na prawdę świetne, karkówka bardzo delikatna, świetny smak
Nadesłał(a): Krisvann 2008-10-07 12:10:09

po koniec pieczenia warto zalać masełkiem z podsmażonym na nim czosnkiem... rewelacja !!!
Nadesłał(a): dorotka 2009-03-31 09:03:31

Pyszota :D udało sie! :)
Nadesłał(a): Ania i Ola 2010-05-06 22:05:01


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności