<- Wieprzowina w sosie chilliLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWieprzowina w sosie słodko kwaśnym ->

PDF Drukuj

WIEPRZOWINA W SOSIE POMIDOROWYM

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 668 razy.



Kuchnia chińska
15 dag wieprzowiny
2 1/2 świeżego średniego ogórka
1/2 surowego jaja
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki smalcu lub oleju
3-4 łyżki keczupu
1 łyżka cukru
2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki
1 łyżeczka roztartego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki glutasoli lub "Vegety" albo "Jarzynki"

Mięso pokrajać w cienkie kwadraty o boku około 3 1/2 cm. Jajo roztrzepać, dodać mąkę rozprowadzoną wodą, dokładnie połączyć, wlać do mięsa, starannie wymieszać. Świeży ogórek pokrajać w plasterki 1/2 cm grubości, włożyć do cedzaka, oprószyć solą (1/4 łyżeczki), odstawić na 15 min. Odcisnąć z soku. Patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, włożyć tłuszcz, mocno rozgrzać, pojedynczo kłaść mięso, smażyć mieszając 1 1/2 min. Wlać keczupu, zamieszać, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć 45 sek, włożyć plasterki ogórka (wyciskając sok), posypać solą, cukrem i glutasolą lub przyprawą, mieszać przez podrzucanie, trzymać na ogniu 25 sek. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą.
Uwaga! Rybę i pierś kurczaka można przyrządzić według wyżej podanego przepisu.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności