25dag. chudej karkówki bez kości
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka wódki wyborowej
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 świeża słodka papryka
1 por (biała część)
½ szklanki pędów bambusa lub ogórka konserwowego albo dyni w occie pokrojonej w plasterki
6-8 łyżek oleju
Sos;
6 łyżek cukru
3 łyżki octu (10 procentowego)
1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka sosu sojowego lub ½ łyżki przyprawy maggi i 1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso pokroić w kostkę o boku 2-3 cm, przełożyć do miski, dodać sól i wódkę, wymieszać, odstawić na 30 min. Jajko roztrzepać z mąką ziemniaczaną i odstawić. Paprykę pokroić w cienkie plaski, a porę na 1cm kawałki, cebulę posiekać, pędy bambusa pokroić w cienkie plasterki.
Wlać ocet, sos sojowy lub substytut, sok pomarańczowy, wsypać cukier, dodać pastę pomidorową, wymieszać, mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru, odstawić.
Kostki mięsa zanurzyć w jajko roztrzepanym z mąką, wymieszać.
Na patelni rozgrzać mocno olej, na gorący tłuszcz wlać jajko połączone z kawałkami mięsa, lekko mieszając smażyć 2 ½ min, dodać pędy bambusa (dynię lub ogórek dodaje się pod sam koniec smażenia), mieszając smażymy 30sek, łyżką cedzakową wyjąć mięso i kawałki bambusa. Olej zlać, zostawiając 1- 2 łyżek, rozgrzać na dużym ogniu, włożyć paprykę, pory i cebulę, mieszając smażyć 1 min.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z przygotowanym słodko- kwaśnym sosem, wlać do jarzynek, mieszając podgrzać do zagęszczenia, dodać ogórek lub dynię, włożyć mięso i pędy bambusa, lekko mieszając smażyć 15 sek., przełożyć na gorący półmisek do salaterki.
Podawać natychmiast z ryżem na sypko.
Proporcja na 4 osoby
Usmażone kostki mięsa wieprzowego powinny być chrupiące i zdecydowanie w smaku mimo obecności wyrazistego sosu.
Potrawa ta należy do najsłynniejszych dań chińskich.