<- KULKI MIĘSNE W SŁODKO-KWAŚNYM SOSIELista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKULKI MIĘSNE Z KAPUSTĄ ->

PDF Drukuj

KULKI MIĘSNE Z GROSZKIEM

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 723 razy.



Kuchnia chińska
25 dag zmielonej średnio tłustej wieprzowiny
1 szklanka świeżego zielonego groszku lub z puszki
1 mała marchew pokrajana w bardzo drobną kostkę
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka drobno posiekanej cebuli dymki
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu

Kostki marchewki i świeży groszek oddzielnie obgotować przez 2 min, odcedzić, wsypać do zimnej wody, pozostawić do wystudzenia. Starannie osączyć (groszek z puszki odcedzić, wypłukać pod bieżącą wodą, również dokładnie osączyć). Mięso połączyć z pozostałymi składnikami mieszając w jedną stronę, aż powstanie jednolita masa, dodać warzywa, lekko wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu wysmarowanym olejem, gotować na parze pod przykryciem przez 15 min. Kulki podawać na gorąco. Proporcje: dla 3-4 osób - z ryżem, potrawą z warzyw i zupą


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności