<- KULKI MIĘSNE Z GROSZKIEMLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaKULKI MIĘSNE Z ORZECHAMI ->

PDF Drukuj

KULKI MIĘSNE Z KAPUSTĄ

Dodano: 2010-01-01 17:37:35
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 690 razy.



Kuchnia chińska
25 dag zmielonej średnio tłustej wieprzowiny
25 dag pekińskiej lub włoskiej kapusty
1 1/2 dag przezroczystego makaronu nitek lub wermiszelu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki
1 łyżka posiekanej cebuli dymki
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Kapustę pokrajać w 2 cm paski; pekińską wypłukać, osączyć; włoską wsypać na wrzącą wodę, trzymać 30 sek na średnim ogniu, odcedzić, wypłukać pod zimną wodą, pozostawić w cedzaku. Przezroczysty makaron zalać gorącą wodą na 10-15 min. osączyć, pociąć na 30 cm kawałki. Nitki gotować 5 min odcedzić, przepłukać, osączyć. Mięso wymieszać z cebulą dymką, imbirem, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki glutasoli lub substytutu, pieprzem i mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wodą i łyżką sosu sojowego, mieszać w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Dodać łyżkę sosu sojowego, mieszać do połączenia. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Płaski, szeroki garnek postawić na gazie. Wlać 4 szklanki wrzącej wody, dodać kapustę, doprowadzić do zagotowania. Kłaść kulki pojedynczo w gotującą się kapustę, doprowadzić do zagotowania. Wlać wódkę. Dodać makaron przezroczysty nitki lub wermiszel, gotować 15 min na małym ogniu. Przyprawię solą do smaku, 1/2 łyżeczki glutasoli lub wybraną przyprawą, gotować 2 min. Posypać szczypiorkiem. Podawać na gorąco w zupie. Proporcje: dla 4 osób - z ryżem jako danie główne


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności