<- Cynadry wołoweLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaCzerwone rizotto piemonckie ->

PDF Drukuj

Czarne kiełbaski

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 692 razy.



3/4 szklanki krwi wołowej
10 dag kaszy perłowej
10 dag słoniny
1 cebula cienkie jelito (ok.1 m)
sól
pieprz
łyżeczka suszonego majeranku

Kaszę umyć, namoczyć na kilka godzin i ugotować. Odcedzić, przelać gotującą wodą, aby się nie kleiła. Krew ukręcić z dodatkiem soli, dodać do kaszy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dołożyć pokrajaną w kostkę słoninę i wyrobić masę. Napełnić nią jelito, przewiązując nitką co 20 cm, i ugotować w osolonej wodzie (10-15 min), a potem ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku (20 min). Podawać kiełbaski na gorąco, prosto z pieca, razem z plastrami smażonego boczku i pieczonymi ziemniakami oraz marynowaną ćwikłą lub zieloną sałatą.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności