Kuchnia z szybkowaru
50 dag oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
3 łyżki smalcu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 cebule
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
woda
Oczyszczone flaki (należało je w tym celu oskrobać nożem, starannie wypłukać, wyszorować solą i szczotką, po czym znowu dobrze opłukać) obgotować 2-3 razy, zalewając za każdym razem nową zimną wodą. Pokroić w paseczki. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, lekko przyrumienić na nim flaki i oczyszczoną pokrojoną cebulę, wymieszać z mąką. Wlać wody tyle, by pokryła flaki, włożyć koncentrat pomidorowy, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.