Kuchnia z szybkowaru
60 dag wołowiny z kością z rosołu
2-3 szklanki rosołu
1 duża włoszczyzna z kapustą
70 dag kartofli
3 ogórki kiszone (20 dag)
6 dag tłuszczu
2 duże cebule
0,5 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
Na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu zrumienić oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wrzucić pokrojone w kostkę odjęte od kości mięso, pokrojone w kostkę kartofle i poszatkowane warzywa. Zalać rosołem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wkroić ogórki, posolić i popieprzyć do smaku i pogotować jeszcze bez przykrywania hermetycznego 5-7 minut. Doprawić mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować. Podawać z chlebem.