<- Pieczeń wołowa na dzikoLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPieczeń wołowa nadziewana 60 min ->

PDF Drukuj

Pieczeń wołowa na dziko 50 min

Dodano: 2010-01-01 17:40:17
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 910 razy.



Kuchnia z szybkowaru
70 dag wołowiny bez kości
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
6 dag słoniny
0,5 szklanki śmietany
1 suszony grzybek
sól do smaku
0,5 szklanki wody
Zalewa:
0,5 szklanki 6-procentowego octu
1 szklanka wody
1 listek laurowy
1 cebula
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego

Na 2-3 dni przed pieczeniem wołowiny zrobić zalewę. zagotować wodę z oczyszczoną i pokrojoną na talarki cebulą oraz z przyprawami, a po ostudzeniu połączyć z octem. Do zimnej zalewy włożyć baraninę i odstawić w chłodne miejsce. Przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć w ściereczce i naszpikować słoniną. Obsypać solą i mąką, po czym obrumienić dokładnie na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać wodę, włożyć grzybek, wyjęte z zalewy przyprawy i cebulę. Doda trochę zalewy, tak by płyn w szybkowarze był kwaskowy, i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 50 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Sos po otwarciu szybkowaru podprawić resztą mąki, zagotować, wymieszać ze śmietaną i ewentualnie dosolić.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności