<- Zupa jarzynowa zabielanaLista potraw z grupy: ZupaZupa jarzynowa ze śmietaną ->

PDF Drukuj

Zupa jarzynowa zasmażana

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 921 razy.




(25 dkg kości)
20 dkg fasolki szparagowej
15 dkg włoszczyzny
30 dkg ziemniaków
20 dkg kapusty włoskiej
4 dkg masła
10 dkg marchewki
4 dkg mąki
1 mały kalafior (12 dkg)
sól
6 dkg fasoli suchej lub zielona pietruszka
10 dkg zielonego groszku, albo zielony koperek


Włoszczyznę (i kości) opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić, warzywa pokrajać, włożyć do wazy. Kalafior opłukać, podzielić na części. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, pokrajać na małe, skośne kawałki. Na odcedzonym wywarze ugotować kalafior, ziemniaki, groszek lub fasolkę szparagową. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować i posolić do smaku. Do zupy dodać pokrajaną zieleninę. W zimie dodać do zupy ugotowaną osobno suchą fasolę (10 dkg) - zamiast fasolki szparagowej i groszku zielonego. Podawać z grzankami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności