<- Zupa jarzynowa z klopsikamiLista potraw z grupy: ZupaZupa jarzynowa zasmażana ->

PDF Drukuj

Zupa jarzynowa zabielana

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1110 razy.



70 dag warzyw (marchew, pietruszka, kapusta włoska lub biała, pory, selery, cebula, groszek zielony kalafiory),
10 dag ziemniaków,
łyżka tłuszczu,
2,5 łyżki mąki,
2/3 szklanki śmietany,
sól,
przyprawa do zup,
ziele angielskie,
pół pęczka kopru lub naci pietruszki

Oczyszczone warzywa drobno pokrajać lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Następnie włożyć do garnka i gotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem tłuszczu. Gdy będą na wpół miękkie, dodać pokrajane ziemniaki, przyprawy i dolać tyle wrzącej wody, ile potrzeba zupy. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, podprawić zawiesiną z wody i mąki, zagotować, zabielić śmietaną, Przed podaniem wsypać posiekaną zieleninę.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności