Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7057 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
20 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
4-5 jaj,
3/4 szklanki mleka,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę utrzeć. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i ucierać dalej. W trakcie ucierania dodawać po łyżce mąkę (obydwa gatunki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia) oraz po trochu mleka. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ją lekko z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj Powiadom o komentarzach