<- Babka piaskowa 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka piaskowa 3 ->

PDF Drukuj

Babka piaskowa 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9179 razy.


20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
25 dag masła roślinnego lub margaryny
2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego,
25 dag (1 szklanka) cukru,
3 jaja,
3 łyżki śmietany,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę i olej utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym: Dodać żółtka i ucierać dalej, aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy. Między jedną a drugą porcją mąki wlać śmietanę. Ciasto dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
ja znam podobny sposób.jest pyszna.
Nadesłał(a): kasai 2006-01-22 11:01:52

A gdzie olej? Dodawać czy nie?
Nadesłał(a): 2006-03-31 10:03:22

dlaczego wyszedł mi zakalec co mogłam zrobić żle
Nadesłał(a): la 2006-04-15 07:04:43

co z olejem????/
Nadesłał(a): ja 2006-04-15 11:04:33

no ja wlasnie zrobilam ciasto i sie piecze zobaczymuy co wyjdzie mam nadzieje ze bedzie pycha
Nadesłał(a): 2006-04-15 20:04:45

ok bardyo dobrz pryepis
Nadesłał(a): basia 2006-04-16 00:04:17

Własnie mi sie piecze i jak na razie to apetycznie wygląda, no ale zobaczymy czy rownie pysznie smakuje :P :)) PApaPApaPApa...
Nadesłał(a): Monika lat 14 2006-06-30 17:06:58

moja babka jest pyszna ale też zrobił mi się zakalec /który bardzo lubię/ - w jakiej temperaturze piecze się tę babkę
Nadesłał(a): krystyna k. <michal.karpiuk@wp.pl> 2006-07-16 19:07:28

babeczka wyśmienita, polecam
Nadesłał(a): Zosia 2006-07-16 19:07:48


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności