Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 12243 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
15 dag (7 łyżek) mąki ziemniaczanej,
20 dag (niepełna szklanka) cukru,
25 dag margaryny,
4 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 40-50 min. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
margaryna powinna byc polplynna, lepiej sie laczy z reszta skladnikow ;-) Nadesłał(a): morepig <morepig@gazeta.pl> 2006-03-23 11:03:57
Bardzo zle napisany przepi niedikladnie go opisao!!! Nadesłał(a): Nieznajomy piekarz <kinol14@vp.pl> 2006-08-13 12:08:49