<- Zupa pomidorowa czystaLista potraw z grupy: ZupaZUPA POMIDOROWA NA POCZEKANIU ->

PDF Drukuj

Zupa pomidorowa czysta na rosole

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1290 razy.



50 dkg mięsa wołowego z kośćmi (szponder, pręga)
2 dkg masła
4 dkg cebuli
25 dkg włoszczyzny (bez kapusty)
sól
ziele angielskie,
liść bobkowy
cukier do smaku
50 dkg pomidorów lub 4 dkg gęstego przecieru pomidorowego
pieprz
zielony koperek

Mięso opłukać, włożyć do wrzącej wody i gotować. Gdy na pół ugotowane, dodać opłukaną włoszczyznę i przyprawy, ugotować do miękkości. Ugotowany wywar odcedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, dodać pokrajaną cebulę i masło, zalać małą ilością gorącej wody, ugotować pod przykryciem, przetrzeć. Przetarte pomidory wlać do przecedzonego rosołu, dodać soli i cukru do smaku, silnie ogrzać, dodać zielony kaperek. Czystą zupę pomidorową podawać w talerzu lub w filiżankach. Podawać z pasztecikami w naleśniku, w kruchym lub półfrancuskim cieście, z paluszkami, z diablotkami. W sezonie, w którym nie rozporządzamy świeżymi pomidorami, do zupy dodać 4 dkg gęstego przecieru pomidorowego. Na zlecenie lekarza rosół dla chorych rozcieńczyć wrzącą wodą.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności