<- Zupa fasolowa a la jokaiLista potraw z grupy: ZupaZupa fasolowa po ułańsku ->

PDF Drukuj

Zupa fasolowa na mięsie z zacierką

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1470 razy.



15 dkg białej fasoli sól
40 dkg mięsa z kośćmi (ogony, łeb pręga),
zielenina
30 dkg warzyw mieszanych
6 dkg słoniny
1 cebula

Zacierka
20 dkg mąki
2 jaja
2 łyżki wody

Zagotować i ostudzić 2 i 1/2 raza tyle wody, ile fasoli. Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą i namoczyć na kilka godzin. Nazajutrz w tej samej wodzie zagotować. Mięso opłukać, dodać fasolę i powoli razem ugotować, w czasie gotowania uzupełniać odparowaną wodą. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso i fasola są miękkie, dodać warzywa i szybko ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy warzywa w zupie są ugotowane, wsypać zacierkę, ugotować na brzegu płyty, odstawić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wlać do zupy, dodać soli, pieprzu i zielonej pietruszki. Porcję tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 3/4 litra.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności