<- Zupa fasolowa na mięsie z zacierkąLista potraw z grupy: ZupaZupa fasolowa przecierana ->

PDF Drukuj

Zupa fasolowa po ułańsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3764 razy.


1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
150 ml śmietany,
15 dag fasoli perłowej,
10 dag parówek,
10 dag wędzonego boczku,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
5 dag makaronu,
sól,
czosnek,
papryka mielona

Fasolę przebrać, opłukać, zalać częścią zimnego wywaru, zagotować i pozostawić na 2 godz. Potem ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać . Boczek pokrajać w kostkę częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, połączyć z pozostałym wywarem, wsypać makaron, ugotować, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, dodać fasolę oraz parówki obrane z osłonki i pokrojone w plasterki, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności