<- Zupa kalafiorowa lub brokułowa (dietetyczna)Lista potraw z grupy: ZupaZupa kalafiorowa po belwedersku ->

PDF Drukuj

Zupa kalafiorowa lub brokułowa ze śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1715 razy.



(25 dkg kości)
3 dkg mąki
25 dkg włoszczyzny
1 szklanka śmietany
50 dkg kalafiora
sól
4 dkg masła
1 łyżeczka cukru

Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Kalafior opłukać, obrać z liści, podzielić na cząstki, głąb oczyszczony ze zdrewniałych części Śpokrajać w paseczki. Gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim kalafior. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącego wywaru mieszając gotować, dodać śmietanę i sól do smaku. Podawać z grysikiem, lanym ciastem lub groszkiem ptysiowym, grzankami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności